Endometriose

Wat is endometriose?
 
Wellicht heb je er wel eens van gehoord.. endometriose.
Maar wat is endometriose? Endometriose is een goedaardige afwijking waarbij de binnenkant van de baarmoederholte (het baarmoederslijmvlies) ook buiten de baarmoeder aanwezig is. Ongeveer 10% van de Nederlands vrouwen hebben er mee te maken en het duurt vaak meer dan 8 jaar voor er een diagnose gesteld wordt. Hoe endometriose ontstaat is nog onduidelijk. Vloeit er bloed terug tijdens de menstruatiefase via de eileiders het lichaam in? Of is er ook een genetisch aspect? Factoren die een rol spelen bij endometriose zijn de menstruatiefase, hormonen, het baarmoederslijmvlies, samenstelling van het vocht in de buik, het afweersysteem, bloedvatontwikkeling en omgevingsfactoren.
 
Endometriose zit vaak op buikvlies, maar kan ook aanwezig zijn op de eierstokken. Andere vormen van endometriose zijn in en buiten de buikholte.
 
De verschijnselen van endometriose zijn zeer divers. Veel vrouwen ervaren met endometriose dysmenorroe (rug- en buikpijn), problemen bij geslachtsgemeenschap, klachten bij het urineren, klachten bij het krijgen van ontlasting, verminderde vruchtbaarheid, moeheid, opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en hoofdpijn.
De belangrijkste klachten van vrouwen met endometriose is pijn. Het baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder zit maakt dezelfde processen door van de maandelijkse opbouw en afbraak. Doordat dit normaal gesproken niet buiten de baarmoeder gebeurt, ontstaat er irritatie wat kan leiden tot een ontstekingsreactie. Zo’n ontstekingsreactie veroorzaakt pijn. Bovendien kan zo’n ontstekingsreactie ook aanleiding geven tot vorming van verklevingen. Deze verklevingen op zich kunnen ook weer pijn veroorzaken.
 
Meestal begint de pijn bij vrouwen die al een paar jaar menstrueren, in eerste instantie vooral tijdens het menstrueren. Bij sommige vrouwen blijft dit zo maar bij anderen neemt de pijn in de loop van de jaren ernstige vormen aan. Deze pijnen zijn te herkenen als constant, zeurend, drukkend, diep, vervelend en zwaar.
 
Kan je endometriose voorkomen? In de Westerse wereld komt endometriose vaker voor dan in ontwikkelingslanden. Men denkt dat dit te maken heeft met leefstijl en het aantal menstruaties dat een vrouw heeft. Namelijk met de hoeveelheid baarmoederslijmvlies die in de buik terecht komt. In de Westerse wereld menstrueert een vrouw ongeveer 450 keer tegenover 40 keer bij vrouwen in ontwikkelingslanden.
 
Het stellen van een diagnose komt tot stand door een anamnese, lichamelijk/echografisch onderzoek en laparoscopisch onderzoek (een kijkoperatie) door een reguliere arts.
 
Dé behandeling voor endometriose bestaat helaas nog niet, althans geen een die er voor zorgt dat endometriose blijven verdwijnt en niet meer terugkeert. Een specialist zal de oplossing proberen te zoeken in medicatie, hormonen blokkerende middelen of een chirurgische behandeling. Een onderbelicht effect bij endometriose is leefstijl.
 
Onderzoeken naar het effect van een FODMAP-beperkte leefstijl (waarbij bepaalde suikers worden vermeden) en het endometriosedieet (geen gluten, lactose, soja, suiker en koffie) lieten positieve resultaten zien (zie bron 1 en bron 2).
 
Een eerdere pilotstudie (met deFODMAP-beperkte leefstijl) van het UMCG liet zien dat de pijnklachten van dames met 75% afnamen en dat het gevoel dat men meer controle had over de klachten toenam.
 
Hoewel er nog (te) weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om verregaande conclusies te trekken of richtlijnen te ontwikkelen, zijn er aanwijzingen dat leefstijlaanpassingen bepaalde endometriose/menstruatieklachten (zoals pijn, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel) kunnen verminderen.
 
Van bijvoorbeeld rood vlees, geraffineerde suikers, soja en andere voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten wordt bijvoorbeeld gedacht dat deze ontstekingsreacties kunnen uitlokken die een rol spelen bij endometriose.
 
Of je nu wel of geen (menstruatie)klachten hebt: het is altijd een goed idee om gezond(er) te eten.
 
Dit houdt in een notendop in: zo min mogelijk snelle koolhydraten (suikers, witbrood, witte rijst en pasta), voor bewerkte levensmiddelen uit pakjes en zakjes en zo veel mogelijk verschillende (groene) groenten, fruit, vezels uit volkoren producten, goede eiwitten en vetten en minimaal 0,03cc vocht per kilo lichaamsgewicht per dag (water, kruidenthee).
 
Neem jezelf en je cyclus bloedserieus. Herken jij je in de klachten? Voel jij je al een langere tijd niet serieus genomen met je klachten? Vind hier jouw therapeut om jouw cyclus in kaart te brengen en samen te kijken wat de best passende oplossing/stap is in jouw proces!

CyclusPlan therapeuten, met hun specifieke opleiding en expertise op het gebied van hormonale balans, kunnen waardevolle ondersteuning bieden aan vrouwen met endometriose. Door middel van gepersonaliseerde benaderingen kunnen zij helpen bij het identificeren van hormonale disbalansen die bijdragen aan de klachten.

Hormonale Balans: CyclusPlan therapeuten zijn getraind om hormonale onevenwichtigheden te analyseren en te begrijpen hoe deze de symptomen van endometriose kunnen beïnvloeden. Ze werken aan het herstellen van de balans om klachten te verminderen.
Leefstijl en Voeding: Een integraal onderdeel van de benadering van CyclusPlan therapeuten is het bekijken van leefstijlfactoren en voeding. Aanpassingen op deze gebieden kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van algemeen welzijn.
Holistische Ondersteuning: Naast hormonale en fysiologische aspecten bieden CyclusPlan therapeuten ook holistische ondersteuning. Ze kunnen vrouwen helpen bij het omgaan met stress, het verbeteren van slaappatronen en het bevorderen van een gezonde levensstijl.


Conclusie: Endometriose is een complexe aandoening die een multidisciplinaire aanpak vereist. CyclusPlan therapeuten spelen een cruciale rol in het ondersteunen van vrouwen met endometriose, niet alleen door het aanpakken van hormonale disbalansen, maar ook door het bevorderen van een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Door samen te werken met een CyclusPlan therapeut kunnen vrouwen met endometriose streven naar een betere kwaliteit van leven en welzijn.