Oestrogeendominantie
Oestrogeendominantie: een verstoorde balans
Stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie?
Dan kan het maar zo eens zijn dat je last hebt van oestrogeendominantie.
Oestrogeendominantie; ook wel een hormonale disbalans genoemd. Er is meer oestrogeen aanwezig dan progesteron, metaboliet en serotonine. In Jip en Janneke taal: er zijn flinke verstoringen in je menstruele cyclus, je stofwisseling maar ook in het verwerken van pijnprikkels/slaap.
Wat is oestrogeen?
Oestrogeen is wellicht het bekendste vrouwelijk geslachtshormoon, in ons lichaam wordt het omgezet vanuit cholesterol. Oestrogeen is de verzamelnaam van het welbekende ‘vrouwelijk’ hormoon. Zo speelt dit vrouwelijk hormoon een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, bij het reguleren van de menstruatiecyclus en zwangerschap.
Wat doet oestrogeen?
Oestrogeen is een belangrijke speler als het gaat om diverse rollen spelen in het lichaam. Niet alleen zijn ze belangrijk in het vrouwelijk lichaam, oestrogeen draagt ook bij aan de cognitieve, bot-cardiovasculaire gezondheid, maar ook de immuunfunctie en het verouderingsproces.
De oestrogeenspiegels fluctueren sterk gedurende een cyclus. Vooral in eerste twee weken maakt het een enorme verandering door, van het laagste niveau tijdens de menstruatie (dit zorgt onder andere voor vermoeidheid) tot een piek vlak na de eisprong. Nadien komt er een flinke daling, een kleine piek en een geleidelijke afname van oestrogeen tot na de menstruatie volgt. Ook na de menopauze is er nog steeds oestrogeen aanwezig, wel in lagere hoeveelheid.
Om oestrogeendominantie te begrijpen lichten we ook kort progesteron toe.
Wat doet progesteron?
Progesteron is een voorloper voor andere hormonen en speelt een rol bij de botontwikkeling, cognitieve functie, slaapkwaliteit, bloedsuikerspiegel en energieproductie. Progesteron helpt ook om de hormonale balans te behouden. Progesteron is met name aanwezig in het tweede deel van de cyclus.
Oorzaken van oestrogeendominantie
Het lichaam kan teveel oestrogeen aanmaken, het lichaam produceert onvoldoende progesteron waardoor er een disbalans ontstaat tussen oestrogeen en progesteron en er kan een verstoorde afbraak zijn van oestrogenen.
Het goede nieuws is dat de oestrogeendominantie te veranderen is. Voeding en leefstijl zijn een belangrijke factor om hormoonspiegels te beïnvloeden.
Hoe herken ik oestrogeendominantie?
● Pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie;
● Gevoelige borsten;
● Verminderd libido;
● Gewichtstoename;
● Stemmingswisselingen;
● Slaapproblemen;
● Onrust;
● Haaruitval
Hoe kun je oestrogeendominantie voorkomen?
Een van de belangrijkste zaken is: zorg dat je voldoende goede vetten binnen krijgt. Oestrogeen, een steroïd hormoon, wordt gemaakt uit cholesterol.
Zorg voor een goede darmwerking- en gezondheid!
Een gezond spijsverteringsstels is van belang om optimale hormoonspiegels te handhaven, oestrogeen wordt via het spijsverteringskanaal uit het lichaam verwijderd. Eet gefermenteerde vezelrijke voeding maar leef ook een gezonde leefstijl. Denk aan voldoende slaap, regelmatig bewegen en verminder stress.
Wees bewust van de chemicaliën in je omgeving
Veel van de dingen die in ons dagelijks leven gebruikt worden bevatten xeno-oestrogenen, stoffen die qua structuur vergelijkbaar zijn met oestrogeen. Deze xeno-oestrogenen kunnen de activiteit van het hormoon in het lichaam nadoen en kunnen oestrogeendominantie veroorzaken.
Deze chemicaliën zijn overal in te vinden, van persoonlijke verzorging (zoals zeep, make-up, nagellak en tandpasta) tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen (zoals wasmiddel en reinigingssprays).
Probeer producten die stoffen als BPA (Bisfenol A) en ftalaten (phthalates) bevatten te vermijden.
Wees zuinig op je lever!
Je lever breekt alle overbodige oestrogenen af. Als je lever niet in staat is om dit te doen gaan deze overbodige oestrogenen rondzwerven.
Weet je niet waar je starten moet maar herken je je erg in deze blog? Vind via .. jouw therapeut om jouw hormoonlevels weer in balans te brengen!