Poliepen

Poliepen: Goedaardige Gezwellen met Mogelijke Klachten

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje, die zich kunnen voordoen in de baarmoeder en het baarmoederhalskanaal. Deze gezwellen groeien op het baarmoederslijmvlies en vertonen gelijkenissen met kleine paddenstoelen. Naarmate poliepen groeien, worden ze kwetsbaar en kunnen ze bloedingen veroorzaken.

Vaak blijven poliepen in de baarmoeder onopgemerkt, maar ze kunnen diverse klachten met zich meebrengen, waaronder:

Onregelmatige Menstruatie
Tussentijds Bloedverlies
Vaginaal Bloedverlies na de Menopauze
Onvruchtbaarheid
Hevig Bloedverlies


Hevig bloedverlies is een specifieke klacht die vrouwen met poliepen kunnen ervaren. De exacte oorzaak van het ontstaan van poliepen in de baarmoeder is nog onbekend, maar hormonale factoren spelen een cruciale rol. Poliepen zijn uiterst gevoelig voor het hormoon oestrogeen en reageren op dezelfde wijze op oestrogeen als het baarmoederslijmvlies.

In Nederland hebben ongeveer 500.000 vrouwen poliepen in de baarmoeder, waarvan zo'n 150.000 klachten ervaren. Vrouwen tussen de 40 en 50 jaar, in de premenopauze, met overgewicht, het gebruik van Tamoxifen (een medicijn bij borstkanker), een hoge bloeddruk of poliepen in de baarmoederhals hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van poliepen.

Als je denkt dat poliepen een oorzaak zijn van je klachten, is het slim om een praatje te maken met je arts. Diagnose gebeurt vaak via echografie, hysteroscopie of biopsie. Behandelingsopties variëren van medicatie tot het chirurgisch verwijderen van de poliepen.

Bij CyclusPlan begrijpen we de impact van poliepen op het welzijn van vrouwen. Als gespecialiseerde cyclustherapeuten staan we klaar om ondersteuning te bieden en te begeleiden bij het omgaan met klachten gerelateerd aan poliepen. Ontdek meer over onze benadering en hoe we vrouwen helpen hun cyclusgerelateerde gezondheid te verbeteren op www.cyclusplan.nl.

Laat ons samen werken aan een gezondere en gebalanceerde levensstijl voor alle vrouwen.